Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
Familjejuridik
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Från plugg till jobb – tänk på det här

"Sjung om studentens lyckliga da’r"! Många som slutar plugga ser fram emot att tjäna pengar och bli mer självständiga. Vi tipsar på vad du behöver tänka på så att dina dagar blir som i sången, lyckliga.

Students studying at a desk in classroom

Tips till dig som går från plugg till jobb

 • Gör en budget!

  Med en budget får du koll på din privatekonomi. Första steget är att göra en budget över de inkomster och utgifter du har varje månad. På så vis kan du se vad du har att röra dig med och laborera med posterna tills du ser att du får en fungerande vardag.

  Om du tycker att det är svårt att beräkna hur mycket du gör av med – spara alla kvitton under en månad eller två så ser du vart pengarna tar vägen. Förutom att det blir lättare att räkna plus mot minus kan du spara mycket pengar genom att ha koll på och dra ner på småutgifter som i efterhand kanske kändes onödiga. I många fall kan det bli tusenlappar varje år!

 • Skaffa en bra försäkring

  Flyttar man till ett eget boende är det, förutom att ha koll sina inkomster och utgifter, även viktigt att ha ett bra försäkringsskydd. En hemförsäkring är nödvändig, men det finns också andra försäkringar som kan vara bra att ha. Hör med din bank eller ditt försäkringsbolag så hjälper de dig. Kom också ihåg att du kan tjäna på att samla sina försäkringar på ett och samma ställe.

  Med en försäkring investerar du i dig själv och din familj. Vi hjälper dig att hitta rätt!

 • Gå med i a-kassan när du börjar arbeta

  När du börjar arbeta är det viktigt att gå med i en a-kassa. Det är en slags försäkring som innebär att du har rätt till ersättning om du skulle bli arbetslös*. Utan a-kassa kan det bli svårt att få ekonomin att gå ihop som arbetslös.

  Medlemskap i a-kassa är inte detsamma som medlemskap i ett fackförbund. Vill du vara med i ett fackförbund så ingår medlemskap i a-kassa, men det går också att gå med enbart i en a-kassa.

 • Sätt av pengar till sparande varje månad

  När du börjar arbeta och får egen inkomst är det bra att komma igång med ett sparande. Om du ordnar med en automatisk överföring från lönekontot varje månad dras pengarna direkt när lönen kommer in och det är större chans att du lär dig att leva utan dem.

  Vi hjälper dig att komma igång med ditt sparande

  Du kan dela in ditt sparande i tre delar: buffertsparande, pensionssparande och annat sparande. En sparbuffert är pengar man kan ta av om något oförutsett händer, till exempel om något i hemmet går sönder eller om man skulle behöva gå till tandläkaren. En sparbuffert på två månadslöner efter skatt är ett bra riktmärke, och den bör placeras där man snabbt kan komma åt den, till exempel på ett sparkonto.

  Pensionssparande är precis vad det låter som: sparande som ska få ligga ända tills du går i pension. Det känns förmodligen väldigt långt borta, men när det börjar kännas aktuellt är det å andra sidan lite sent att börja tänka på det. Börjar du tidigt behöver du inte sätta av så mycket pengar varje månad. Ett sparande på några hundralappar från 25-årsåldern blir till tusenlapp per månad i pension.

  Räkna hur mycket du behöver spara till din pension

  Annat sparande är ett lite mer långsiktigt sparande med pengar du kan låta ligga i 5 år eller mer. Ett sådant sparande kan du med fördel placera där det ger avkastning, till exempel i fonder, så att de växer snabbare. Bor man kvar hemma några år när man börjar jobba kanske man har möjlighet att spara några tusenlappar varje månad, en bra grund till en kontantinsats för en lägenhet.

Spara och placera

Att spara pengar är grunden för att kunna göra roliga saker - nu och i framtiden. Ta del av våra tips om hur du kan placera.

Försäkring ger trygghet om något skulle hända

Med en försäkring ökar du tryggheten för dig. Hos oss kan du försäkra dig själv, hemmet och olika fordon. Du betalar en viss summa regelbundet så att du kan känna dig trygg om något skulle hända.

* För att ha rätt till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen måste man vara arbetssökande och uppfylla vissa krav kring medlemstid och arbetstid. Hör med din a-kassa vad som gäller.

Andra läste också