Våra företagstjänster

Nya lagar och regler att ha koll på

Varje nytt år brukar föra med sig lagändringar och nya bestämmelser. Så blir det också det här året. Här listar vi några av de förändringar som kan beröra dig.

Man and woman in an industry using a laptop

Förändringar som träder i kraft den 1 januari 2025

Cybersäkerhetslagen

Cybersäkerhetslagen träder i kraft 1 januari 2025 och ersätter den nuvarande lagen om informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster.

Lagen innehåller ett generellt undantag för små företag, färre än 50 anställda och en omsättning på mindre än 10 miljoner euro per år. Vissa verksamheter omfattas dock av lagen oavsett storlek. Dit räknas till exempel företag som tillhandahåller elektroniska kommunikationstjänster och kommunikationsnät.

Lagen omfattar 18 sektorer. Där ingår bland annat energi, transport, bankverksamhet, hälso- och sjukvård, digital infrastruktur och tillverkning.

För att följa lagen måste berörda företag bland annat följa strikta säkerhetsrutiner för att skydda sina nätverks- och informationssystem och deras fysiska miljöer.

Textilavfall ska sorteras ut

Textilavfallet ska sorteras ut och förvaras skilt från annat avfall. Kommunen kommer att ansvara för att samla in textilavfall som är så kallat kommunalt avfall. Det gäller exempelvis anställdas arbetskläder, textilier i personalutrymme och handdukar som används i verksamheten. Textiltillverkare och grossister omfattas också av kravet, men de får själva se till att det utsorterade textilavfallet samlas in och behandlas, textilavfall från sådan verksamhet anses inte vara kommunalt avfall.

Tillgänglighetskraven för digitala tjänster

Den 28 juni 2025 ska produkter och tjänster som erbjuds digitalt, exempelvis e-handelssajter, uppfylla krav på tillgänglighet. Din webb, app eller ditt system ska kunna användas av personer med funktionsnedsättning. Texten på skärmen ska kunna förstoras, information ska vara okomplicerad och tydlig, felmeddelanden ska vara lätta att förstå och så vidare. Lagen gäller företag med minst tio anställda och som har en omsättning eller balansomslutning på minst 2 miljoner EUR per år.

Parkeringsplatslagen

Från och med 1 januari 2025 ska alla kommersiella aktörer, till exempel idrottsarenor, köpcentrum och liknande besöksmål, som har fler än 20 parkeringsplatser, ha minst en laddpunkt installerad. Från den 1 januari 2027 ska det finnas framdragen el till minst hälften av p-platserna.

Krav på underleverantörer till stora bolag

Stora företag ska vidta åtgärder för att minska och eliminera den negativa sociala och miljömässiga påverkan av verksamheten och värdekedjan enligt EU:s nya lag om Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Bolag som omfattas av CSDDD kommer i sin tur att ställa krav på sina underleverantörer och partners.

Förslag i regeringens höstbudgetproposition

Det finns också förslag i regeringens höstbudgetproposition som det kan vara bra för företagare att ha koll på.

  • Skattelättnader för utländska experter

    Med de nya reglerna kommer fler utländska experter, forskare och nyckelpersoner kunna omfattas av skattelättnader. För närvarande måste den det berör ha en på månadslön på två gånger prisbasbeloppet. Efter årsskiftet sänks gränsen till en och en halv gånger prisbasbeloppet.

  • Fortsatt sänkt skatt på jordbruksdiesel

    Den tillfälliga nedsättningen av skatten på jordbruksdiesel förlängs under hela 2025.

  • Mer biobränsle

    Reduktionsplikten, inblandning av biobränsle, höjs från dagens 6 procent till 10 procent.

  • Lägre bensinskatt

    Skatten på bensin sänkas med 75 öre 2025. Drivmedelsskatter ska inte räknas upp 2026, utan ligga kvar på samma nivå som 2025.

  • Förenklade regler om avdrag för tidigare års underskott

    Reglerna om avdrag för tidigare års underskott förändras – särskilt vid ägarförändringar. De nya reglerna innebär bland annat att den så kallade beloppsspärren höjs, från 200 procent till 300 procent av utgiften för förvärvet. Det betyder att fler företag kan dra av större delar av sina underskott efter en ägarförändring.

  • Höjda beloppsgränser för enskilda näringsidkare

    Beloppsgränserna som gäller skyldighet att ta upp värde på lagertillgångar och möjlighet till direkt avskrivning av kvarvarande avskrivningsunderlag för anläggningstillgångar för enskilda näringsidkare som upprättar förenklat årsbokslut, höjs från 5 000 kronor till ett halvt prisbasbelopp.

  • Ändrade regler kring negativ räntefördelning

    Förändringen innebär att negativ räntefördelning inte ska göras om det negativa kapitalunderlaget är högst 500 000 kronor. Positiv räntefördelning får alltid göras, oberoende av storleken på kapitalunderlaget.

  • Förändringar inom F-skatt

    Nya regler kring F-skatten som bland annat omfattar en utvidgad prövning för såväl godkännande som återkallelse av F-skatt när sökanden är ett fåmansföretag.

  • Växa-stödet utvidgas

    Det så kallade Växa-stödet, som innebär att företag som anställer sin första medarbetare kan få en nedsättning av arbetsgivaravgifterna, föreslås omfatta upp till två anställda. Samtidigt höjs den maximala ersättning som omfattas av stödet från 25 000 till 35 000 kronor. 

Vill du ha hjälp med juridiken?

Juridik är viktigt för företaget. Med juridiskt korrekta avtal blir företagande tryggare.

Andra läste också