Skip to content

BankID för unga

Med ett Mobilt SäkerhetsID kan unga under 18 år använda banktjänster som appen, kolla saldo och swisha. För att kunna logga in även utanför banken, till exempel hos myndigheter, då behövs uppgradering till ett Mobilt BankID.

Skaffa BankID till ditt barn

Börja med att skaffa ett BankID till barnet som kan användas för banktjänster - vi kallar det Mobilt SäkerhetsID. Du som vårdnadshavare och ditt barn genomför anslutningen tillsammans.

  1. Barnet börjar med att ladda ner Sparbanken Privat-appen (version 7.28.0 eller senare) och BankID säkerhetsapp i sin mobil och inväntar sedan steg 5.

  2. Du som vårdnadshavare loggar in i Sparbanken Privat-appen (version 7.28.0 eller senare) och klickar på "övriga tjänster" och sedan "hantera barns tjänster".

  3. Ange ditt barns personnummer i fältet "Lägg till barn", eller klicka på namnet om det redan visas. Tryck på Aktivera Mobilt SäkerhetsID och följ stegen för att godkänna.

  4. Välj "Hämta ID till annan enhet". En QR-kod visas, den ska barnet nu skanna via BankID-appen med sin mobilkamera. 

  5. Barnet startar sin BankID-app och klickar på "Aktivera BankID" för att starta igång kameran på sin mobil. Kameran riktas mot QR-koden som vårdnadshavaren fick i sin enhet.

  6. Barnet väljer sedan en personlig säkerhetskod. Klart! 

Uppgradera SäkerhetsID till Mobilt BankID

Barn mellan 12-17 år och som har varit kund i banken i minst 6 månader kan uppgradera till ett Mobilt BankID, med vårdnadshavarens medgivande. Det gör att de kan använda sitt BankID utanför banken, till exempel för vårdtjänster och skola. Då gör ni såhär:

  1. Du som vårdnadshavare loggar in i Sparbanken Privat-appen och klickar på "övriga tjänster" och sedan "hantera barns tjänster"

  2. Välj det barn som du ska tillåta tjänsten för. Klicka på Läs mer och tillåt och följ stegen för att godkänna.

  3. Nu loggar barnet in i sin app och klickar på Övriga tjänster - Mobilt BankID - Beställ Mobilt BankID.

  4. När barnet valt en personlig säkerhetskod är det klart!

BankID för unga - vanliga frågor och svar

Villkor

Kom igång med appen och internetbanken

När BankID säkerhetsapp är installerat är det dags att skaffa appen och internetbanken för unga. Appen och internetbanken gör det enklare för kunder under 18 år att hålla koll på sina pengar.